IELMUN

İstanbul Lisesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü (IELMUN Club)

MUN Nedir?

Model United Nations, yani Türkçesiyle Model Birleşmiş Milletler, lise ve üniversite seviyesinde dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerin konferanslarına katılarak genel olarak İngilizce dilinde Birleşmiş Milletler’i canlandırdığı simülasyonların adıdır. Bu konferanslarda katılımcılar seçtikleri ülkenin çıkarlarını belli komitelerde tartışılan dünya sorunlarına çözümler ararken en iyi şekilde temsil etmeye çalışırlar; ya da bu konferanslara basın ekibi veya sivil toplum kuruluşu üyesi olarak katılarak oturumları gözlemlerler. Bunları yaparken hem diplomatik tartışma yeteneklerini geliştirirler, ülkeler ve güncel sorunlar hakkında önemli derecede bilgi sahibi olurlar, yabancı dillerini geliştirirler, konferansların düzenlendiği ülkelere giderek oraları tanırlar, konuşma rahatlığı kazanırlar, hem de birçok ülkeden onlarca yeni insanla tanışarak sosyal çevrelerini uluslararası alanda geliştirirler. Ayrıca gelecekteki üniversite veya iş başvurularında belli alanlarda büyük avantaj sahibi olurlar.

IELMUNC

İstanbul Lisesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü’nün kuruluşu 2006’nın öncesine kadar uzanır. Nitekim o zamandan beri aktifliğimizi ve yoğun konferans katılımımızı devam ettirmekteyiz. Bu yılın başında tüzüğümüzü kabul ederek tamamıyla resmi bir kulüp haline geldik ve başvuru sayısı bakımından okulun en ilgi çeken 2. kulübü olma özelliğine kavuştuk. Üye alım prosedürümüzü düzenleyerek iki aşamalı hale getirdik; buna göre her eğitim yılının başında yapılan ve yabancı dil (İngilizce veya Almanca) kabiliyeti ve motivasyonun değerlendirildiği deneme (essay) yazımı, MUN oturumu canlandırması ve mülakat yöntemlerinin 2´sini uygulayarak 2 hafta sonunda yeni üyelerimizi alıyoruz. Katılımlarımıza gelecek olursak; bu yılın başında özellikle yeni üyelerimizin katıldığı Y-MUN ve GSMUN konferanslarına farklı ülkelerle katılarak delegelerimiz içinde En İyi Delege ve Öne Çıkan Delege ödüllerini de barındıran 9 ödüle sahip oldular. Bunlardan Y-MUN konferansında Tamer Avcı, Yiğit Akdemir ve Furkan Şener oturum başkanlığı yaparak belli komiteleri yönettiler. MUN’den farklı bir konsepte sahip olan Avrupa Gençlik Parlamentosu (EYP) konferanslarına da katılan kulübümüz geçen Kasım ayında 10. Ulusal Seçilim Konferansı’na katıldılar ve katılan 5 delegeden 4’ü seçilerek EYP üyeleri olmaya hak kazandılar. Bununla beraber Şubat ayında biri Londra’da ve biri Bükreş’te olmak üzere LIMUN ve ISBMUN isimli iki konferansa katıldık; bunlardan LIMUN konferansında 7 kişilik delegasyonumuz Uruguay ülkesini temsil ederken ISBMUN konferansında Kırgızistan ve Romanya gibi ülkeleri temsil etmek yanında 4 katılımcımız da basın ekibi üyesi olarak organizasyonda görev aldı; bu konferansta Berkin Tomaç İnsan Hakları Konseyi’nde 2 en iyi delege ödülünden birine sahip oldu. Bu yıl katılacağımız diğer konferanslar; Mart’ta Polonya’da düzenlenecek EYP Bölgesel Oturumu, Almanya Kiel Eyalet Meclisi’nde Almanca olarak düzenlenecek MUN-SH (Japonya temsil edilecek.), İstanbul’da düzenlenecek 69. EYP Uluslararası Oturumu, Nisan’da Robert Kolej’de Norveç’in bizce temsil edileceği RCIMUN, EYP’ye yeni IELMUNC üyeleri kazandırmak amacıyla katılacağımız Kabataş Erkek Lisesi’nde düzenlenecek 11. EYP Ulusal Seçilim Konferansı ve Almanya Stuttgart’ta yine Almanca olarak düzenlenecek MUNBW konferansı. Burada da en önemli üç delegasyondan biri olarak Rusya’yı temsil edeceğiz.

Yayın: 07.12.2012 - Güncelleme: 17.10.2017 15:58 - Görüntülenme: 3352